Op 6 april bezocht ik voor een werkbezoek de meldingencentrale. Dit derde werkbezoek deed ik in het kader van begrijpen hoe de gemeente Amsterdam afval aanpakt. Het bezoek bleek een tweeledig doel te hebben:
1. ik kon bestuderen hoe openbare ruimtemeldingen binnenkomen en worden verwerkt en
2. ik zag hoe containeradoptantenmeldingen worden verwerkt.
Om met de deur in huis te vallen: containeradoptantenmeldingen gedaan via whatsapp worden door o.a. Wesly, Sander, Paulien, 2x een Petra, Nourdine, Jop en Vincent in het SIA-meldingensysteem verwerkt. Daarna zijn het "gewone" meldingen, maar wel met prioriteit. Binnen 24 uur worden ze namelijk verwerkt en doorgestuurd naar bijvoorbeeld Pantar bij bijplaatsingen.
Dagelijks zitten er zes medewerkers aan het Anton de Komplein onze SIA-melding (Signalen Informatievoorziening Amsterdam) te verwerken. Zij spreken containeradoptanten sinds januari aan met hun voornaam. Dit in het kader van een meer persoonlijke aanpak binnen deze dienst. Ik geef hen hiervoor mijn complimenten en vertel dat deze meer persoonlijke aanpak het vertrouwen in hun werk heeft vergroot.
Hoe werkt het nu?
Een melding via de containeradoptantenapp gedaan vóór 11.00 uur, wordt dezelfde middag opgepakt; meldingen gedaan ná 11:00 uur worden de volgende dag opgepakt. Meldingen van niet-containeradoptanten hebben een maximale doorlooptijd van 72 uur.
Ook op zaterdagochtend worden meldingen tot 12:00 uur doorgezet voor de maandagochtendploeg van Pantar.
Ik constateerde een paar belangrijke aandachtspunten voor containeradoptanten:
1. De meldingencentrale weet vaak wie je als containeradoptant bent als je ze appt. Je hoeft dus niet altijd je naam en containerplek te melden (wel als je meer dan 1 containerplek beheert!). Beschrijf zorgvuldig je probleem.
2. Een foto bij je melding is belangrijk om een goede inschatting te kunnen maken van de correcte vervolginzet. Meerdere foto's zijn welkom en vereenvoudigen en versnellen de aanpak.
3. Is een containermelding niet meer actueel, meldt dan de gedane melding af. Dat scheelt werk en de mogelijkheid eerdere inzet elders te bieden (zie mijn 2e werkbezoek).
Ideale melding
Ik vroeg mij af hoe Amsterdam het liefst meldingen binnenkrijgt: via de eigen website of via een commerciële app (bv BuitenBeter-app, Verbeterdebuurt-app). De meldingencentrale krijgt maar 1x per 24 uur een badge van commerciële apps binnen. Daarnaast worden er geen verduidelijkingsvragen gesteld in deze apps en maken die gebruik van andere categorieën dan die Amsterdam gebruikt waardoor het voor kan komen dat een melding eerst op een verkeerde afdeling terecht komt en daardoor vertraging oploopt.
Een dringend advies is dus alleen via de website van de gemeente te melden.
En in 2024 komt er een sterk verbeterde functie van deze site en een eigen app! Wat ik ervan hoor..., dat belooft veel goeds.
Een dringend advies is dus alleen via de website van de gemeente te melden.
En in 2024 komt er een sterk verbeterde functie van deze site en een eigen app! Wat ik ervan hoor..., dat belooft veel goeds.
Overigens kun je nu al direct zien hoe je melding wordt uitgezet op de meldingenkaart.
O ja, nog wat positief nieuws: van alle afdelingen die meldingen afhandelen binnen de Gemeente Amsterdam, wordt door Amsterdammers de klanttevredenheid de afgelopen maand bij Afval en Grondstoffen het hoogst beoordeeld!