Afgelopen dinsdagochtend liep ik mee met toezichthouders tijdens mijn 4e werkbezoek. Toezicht openbare ruimte maakt onderdeel uit van de gemeentelijke dienst THOR (Toezicht Handhaving Openbare Ruimte). Wij controleren meer dan 25 bijplaatsingen in Nieuw-West en verdienen deze inzet dubbel en dwars terug.

Om 7:30 begint de dag met een briefing, waarbij ik uit kan leggen waar het VuilnisOproer voor staat en er worden 6 koppeltjes gemaakt voor 6 gebieden in Amsterdam, waaronder Nieuw-West. Mijn tijdelijke collegae Pieter en Erik zijn spraakzaam in de auto op weg naar Osdorp. Zij vertellen over hun leuke werk. Uiteraard zijn er annacdotes en wordt de leiding van het team tegen het licht gehouden, samen met je maatje lekker buiten bezig zijn en iets goedsdoen voor Amsterdam, spreekt hen beide aan.

Emmikhovenstraat

Onze eerste bijplaatsingsplaats is in de Emmikhovenstraat. Deze plek is bekend bij meerdere BBV-ers. Het is direct raak: er kan een constatering worden gedaan. Dit betekent niet dat er direct een verbaal en dus boete volgt naar de eigenaar van de bijplaatsing, maar dat de "binnen-BOA’s van de Aanpak Bijplaatsingen" onderzoeken wie de overtreder is. Gekeken wordt naar waarnemingen van de toezichthouders en de overzichts- en detailfoto's van de bijplaatsing en er wordt contact opgenomen met de "betrokkene". De boete op een bijplaatsing is bij particulieren 100 euro, maar een 2e overtreding krijgt de betrokkene weer een boete van €100 en een brief dat er een besluit is genomen dat wanneer de derde keer verkeerd aangeboden afval van deze persoon aangetroffen wordt, dat er dan een inning plaatsvindt van €1.250. Voor bedrijven liggen de bedragen hoger. Dit is €500 en bij de derde keer is dit €2.500. Voor de koffiebreack is verder iedere bijplaatsing raak en al snel heb ik door dat dit goed op elkaar ingespeelde team snel zichzelf vandaag terugbetaald.

Bonnen schrijven

In tegenstelling tot mijn werkbezoek bij Pantar ruimen de toezichthouders ook containerplekken op die geen directe hotspots zijn: twee vliegen in één klap. De toezichthouders zijn helemaal niet bang de handschoenen vuil te maken. Als er te zwaar grofvuil staat wordt een SLA-melding (Situatie, Locatie, Actie). Alle samenwerkende partners, zoals de veegdienst, inzameling etc, zitten samen in een app van een gebied. Op deze manier kan er snel geschakeld worden. Ook zijn er extra ogen op straat die via deze app meldingen maken, zoals Buurtconciërges, Gast Vrouwen Gast Heren en adoptanten. Hierdoor kan er sneller geacteerd worden.

Of ze wel eens worden aangesproken op hun werk? Zeker, zij krijgen veel bijval en verzoeken om meer op te treden. De toezichthouders kunnen ook zeggen dat zij niet zelf bonnen schrijven, maar Waarnemingen opmaken en meldingen doorgeven van grof, veegafval en wanneer een restafvalcontainer stuk of vol is. De samenwerkende partijen kunnen dan meteen actie ondernemen. Dat dan alleen karton interessant is en huisvuilzakken, omdat hier in potentie een adressticker in of op kan zitten, is jammer, want eigenaren van verkeerd aangeboden grofvuil, zoals bankstellen, zijn natuurlijk niet te achterhalen.

Beroepsdeformatie

Erik geeft toe dat buiten werktijden hij straten afspeurt op zoek naar karton. Hij ergert zich er ook aan als een containerplek vervuilt is vanaf één dag na de grofvuildag. Hij ziet hun werk als opvoeding.

Na de koffie doorkruizen wij heel Geuzenveld en Slotermeer. Ik wijs beruchte plaatsen aan, maar Nieuw-West is vandaag opvallend schoon. Het geeft ons alle drie hoop, maar weten tegelijkertijd dat op een ander moment het afval weer tegen de containers op kan klotsen.

Iedere toezichthouder heeft kennis van meerdere stadsdelen en vormt met een collega steeds weer een ander koppeltje. "Met de ene collega werk ik graag en met andere wat minder en daar wordt meestal rekening mee gehouden", aldus Pieter. Iedere dag kunnen wij dus andere toezichthouders in Nieuw-West tegenkomen als het gaat om bijplaatsingen.

Coördinatie

Via een app zijn er korte lijnen tussen THOR, TAM (Team Afval Meldingen), Veegdienst en de inzameling van grofvuil. Elke ochtend melden alle partners zich via een app aan waaronder ook Pantar.

Containeradoptanten kunnen wel een rol spelen door een melding te doen en door te geven dat een "betrokkene" kan worden vastgesteld. In twee stadsdelen zijn (twee adoptanten per stadsdeel) adoptanten actief met het doorgeven van verkeerd aangeboden afval wat te herleiden is naar een betrokkene. Of containeradoptanten dan niet beter zelf de dader kunnen aanspreken, kan een interessante discussie geven. Immers hebben de adoptanten, in het verleden, vrijwillig deel kunnen nemen aan een training hoe je mensen kunt aanspreken zonder dat je agressie oproept. Het bespaart de betrokkene dan mogelijk wel een boete. De vraag is: waar gaat de meest opvoedkundige kracht vanuit?