Op 29 september 2022 hadden we weer een BuurtBlikVanger Event voor Slotermeer & Geuzenveld in de Honingraat.

Aanwezig:
Sibbele (opbouwmedewerker Eigenwijks), Jeroen Bouwman (Gebiedsmakelaar) en buurtbewoners Marion van Prikgroep Park de Kuil een prikgroep in Geuzenveld, Jan Willem Buma en Sharon. Van het vuilnis oproer: Nico, Jan & Anne.

Introducties:


Van VuilnisOproer:

Jan v.d. Borden, met pensioen gegaan, prikken geeft hem rust. Alleen verdwaalde papiertje doen, niet structurele problemen. Voorzitter VO, container adoptant, doppenbak gerealiseerd, opbrengsten gaan naar blindengeleidehond training. Ook is hij bezig doppen laten omsmelten tot containertuintjes bakken. in 2019 buurtbudget voor het schoonste plein 40’45 gewonnen.

Nico Schoen, komt uit Osdorp, bekend als plogger, actieve netwerker van activiteiten mbt afval en goede initiatieven. Buurten degenereren als er troep is, VO pakt het probleem als geheel aan.

Anne Gentenaar, secretariaat Vuilnis Oproer en bewoner/prikker Slotermeer. Begon met zelf prikker, werd gezondheidsambassadeur en leerde potjes aanvragen en regelde zo prikkers voor de Honingraat en weer een jaar later ook een prikmeubel hiervoor. Ondertussen ontdekte ze het VuilnisOproer een groep gelijkgestemde die liever aanpakken dat irriteren.

Sibbele (opbouwmedewerker Eigenwijks), ondersteunt bewoners die iets willen doen voor de buurt. Gaat vaak over vuil, en is heel blij met VO. Gemeente organiseert actie momenten, eens per maand, voor buurtbewoners, pantar, toezichthouders, gebiedsmakelaars. Gemeente moet het samen met bewoners doen.

Jeroen Bouwman (Gebiedsmakelaar),  zit hier graag omdat er vaak teveel uit ivoren toren gebeurd en we missen aansluiting met bewoners: daar zit de kennis!

Buurtbewoners:

Marion Reinewald, Geuzenveld, van Prikgroep Kuil opruimers (park de Kuil in Eendracht) 

Jan Willem Buma, woont vlakbij Lambertus Zijlplein. Inventariseert wat er allemaal is qua puinruimen: Huis van de wijk, Eigenwijks, Pleinkamer, de Brug, Geuzennest, toch is het er nog een zooitje.

Sharon, Burg Eliasstraat, Als school begint is er metteen veel meer Vuilnis. De wind brengt alle Vuilnis naar onze tuin, dus is ze zelf regelmatig aan het prikken. Heeft wel last van vaak mannen die stomme dingen zeggen dus ze zoekt een prikgroepje. 

Hotspot aanpak: Peter vd Vliet van de gemeente heeft alle directie mensen van gemeentediensten  zover gekregen om bij elkaar met Jan om een kampvuur bij de buurtwerkplaats te gaan zitten. Ze hebben geconstateerd dat er echt dingen anders moet en meer overleg onderling nodig is. Hotspots zijn probleemgebieden waar ze al jaren van alles proberen. Nu gaan ze met alle diensten samen en de buurtbewoners (lees buurtblikvangers) een achttal hotspots analyseren en een aanpak ontwikkelen die vervolgens ook op andere soortgelijke plekken ingezet kunnen worden. 

Elke plek is weer uniek, als voorbeeld: Dorp Sloten grenst aan Badhoevedorp waar bewoners moeten betalen voor hun afval dus die dumpen bij hun buren in Sloten. Deze plek heeft dan ook een vrij specifieke aanpak nodig. Andere hotspots zijn bijvoorbeeld doodlopende wegen of parkeerterreinen, waar mensen die er rijden alleen even komen om te consumeren > vervuilen en weer wegrijden.

Al de meer reden om opzoek te gaan naar buurtblikvangers in alle uithoeken van Nieuw West en ons kaartje te vullen!


Sibbele vertelt over een traject dat heet: Gouden mannen. Dat is een traject waar kwetsbare mensen, weer wat meer zelfvertrouwen te geven. Nu is dit afgelopen en zoekt hij hier een vervolg voor en vraagt Sibbele zich af of deze mannen niet als positieve rolmodellen ingezet kunnen worden.

We hadden het verder over uiteenlopende ontwerpen zoals:

De Peukenstofzuiger Marion was metteen anthousiast, kunnen we die niet voor de Kuilruimers krijgen? Misschien een idee als Vuilnis Oproer zoiets aanschaft? (die in de bakfiets past?)

Grasmaaiers die over afval gaan. De maaier rijd over afval heen. Hij heeft een slot tijd waarin hij zijn werk moet doen, en dat is de afspraak.

Tussen oplossing: rooster communiceren zodat de prikkers vd. gemeente voor de maaier uit kunnen prikken. Gemeente heeft schema niet in de hand, is weersafhankelijk en bedrijf deelt dat zelf in. Jan vind dit een milieudelict en wil kijken of dit juridisch aan kan pakken (Iman?)

Gebiedsmakelaars krijgen een nieuwe indeling en maken een buurt uitvoeringsplan: op 1 jan zeggen wat je 31 dec. bereikt hebt. Bijvoorbeeld dat we er twee buurtblikvangers bij hebben.

Lambertus Zijlplein heeft meer handhavers nodig, is zeven dagen in de week vies, als melding gedaan dat container vol is duurt nog een paar dagen. Door tekort aan handhavers, wel mensen die niet kunnen verbaliseren, maar wel mensen kunnen aanspreken. Als goed is wordt nu ‘s ochtend en ‘smiddags schoongemaakt.

Winkelwagentjes overlast, de supermarkten zijn verantwoordelijk, maar vinden het vaak te duur om deze ophalen als ze ver zijn. Een wagen kost 150,- maar ze zijn ervoor verzekerd dus het geïnteresseerde. Er zijn wagens die blokkeren, maar dat is duur en niet verplicht (dus valse concurrentie) Jeroen had juridisch uitlaten zoeken of het niet ongewenst reclame maken. kan Vuilnis Oproer hier een oplossing voor bedenken? Heitje karweitje? Ideeën poel voor onze site (inbreng Wanda). De buurtkids erop af sturen voor een heitje?

Sharon is wat neerslachtig, het blijft een bende, blijft prikken maar krijg veel negatieve reacties: Waarom doe je dit? het heeft toch geen zin. ook ongewenste aandacht van mannen… dus ze zoekt leuke mensen om mee te prikken.

 Prikgroepje bij de dichter: koffie met iets lekkers na het prikken. Daar is een materialen hub en kwam een meneer binnen met dit request.

29 oktober 2022

Jan kondigt nog even aan: Ruim rondje Sloterplas op zaterdag 29 oktober van 14:00 tot 15:30 uur met start en finish bij de Natureluur. Soep na afloop! (Jeroen geeft aan tomatensoep te willen???)

Voor prikmateriaal wordt gezorgd, maar eigen prikkers, ringen en zakken zijn welkom.

Er is die zelfde dag ook weer een Blend markt: 

PleinFestijn, op het Lambertus Zijlplein, van 11:00- 17:00