Vind jij dat een fiets of scooter eigenlijk door de gemeente moet worden verwijderd uit de openbare ruimte, omdat deze als afval kan worden beschouwd, dan lees je hier wanneer en hoe je dat kan doen.
Fiets
Om vast te kunnen stellen hoe de gemeente omgaat met fietsen die eruit zien alsof ze niet meer worden gebruikt, is het belangrijk te weten wanneer de gemeente een fiets verwaarloosd of wrak vindt. Alleen dan komt de gemeente in actie en heeft het zit om zo'n fiets te melden, bijvoorbeeld via 14020. De melder mag verwachten dat de gemeente binnen 1 week bij de fiets langskomt.
Het is overigens goed je te realiseren dat fietsen in Nieuw-West onbeperkt geparkeerd mogen staan in de openbare ruimte, maar niet vastgemaakt aan lantaarnpalen, verkeersborden, brugleuningen en dergelijke. In Nieuw-West hoeft een fiets niet per se in een rek of vak te staan, maar dat moet wel bij OV-stations.
Melden aan de gemeente heeft zin bij de volgende criteria, die je moet omschrijven bij je melding:
Verwaarloosd:
- rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud én
- er zijn minimaal 3 gebreken.
Wrak:
- de fiets bestaat eigenlijk alleen nog als frame.
Voorbeelden onvoldoende staat van onderhoud:
- roest op frame en andere onderdelen
- gras, vuil of andere indicaties onder de fiets
- zichtbaar lang niet gebruikt slot (roest, dof), etc.
- dof of kapot zadel
Voorbeelden van gebreken:
- lege band/banden
- ernstig verroeste ketting; ketting eraf
- ontbrekend/kapot zadel
- ontbrekend/kapot stuur
- beschadigde/ontbrekende wielen
- kapotte (hand)remmen
- spatborden verhinderen vrij draaien wielen, etc.
|
Wat gebeurt er met een verwaarloosde fiets:
Een verwaarloosde fiets krijgt een waarschuwingslabel. De eigenaar heeft dan 2 weken de tijd om de fiets te repareren. Gebeurt dit niet, dan moet de gemeente de verwaarloosde fiets verwijderen.
Wat gebeurt er met een fietswrak:
Een fietswrak wordt direct verwijderd en krijgt niet eens een waarschuwingslabel.
Beloop bij gemelde fiets
Na een melding van een verwaarloosde fiets of fietswrak mag je er dus vanuit gaan dat binnen (gezien de onderbezetting bij de gemeente) 6 weken een verwaarloosde fiets en binnen 4 week een fietswrak is verwijderd. Zo niet: direct weer melden.
ScooterOm te beginnen is het goed je te realiseren dat scooters in Nieuw-West onbeperkt geparkeerd mogen staan in de openbare ruimte, maar niet vastgemaakt aan lantaarnpalen, verkeersborden, brugleuningen en dergelijke. In Nieuw-West hoeft een scooter niet per se in een vak te staan, maar dat moet wel bij OV-stations.
Een scooter in zeer slechte staat kan worden gemeld. De gemeente komt je melding beoordelen en zal de eigenaar (als deze via de kentekenplaat valt te achterhalen) berichten dat zij van plan is de scooter te verwijderen (dit heet een 'voornemen last onder bestuursdwang'). De eigenaar heeft dan 1 week de tijd om
- een reactie te geven,
- het voertuig zelf te verwijderen of
- afstand te doen van de scooter.
Als de scooter er dan na 1 week nog staat, verwijdert de gemeente de scooter.
Bij een scooterwrak zonder kentekenplaat is er extra onderzoek nodig om de rechtmatige eigenaar te achterhalen. Een gemeenteambtenaar zal hiervoor een onderzoek moeten instellen. Dit kan het proces langer laten duren.
Beloop bij gemelde scooter
Na je melding wordt deze in behandeling genomen door THOR. Handhavers beoordelen je melding aan de hand van de criteria die gesteld zijn rondom de verwijdering van voertuigwrakken. Wanneer het gemelde voertuig aan de criteria voldoet, zal het voertuig in behandeling worden genomen. Vanwege de vele voertuigwrakken in Nieuw-West kan de procedure langer duren dan 2 weken. Daarnaast zijn er in sommige gevallen meer stappen te doorlopen voordat de gemeente kan overgaan tot verwijdering. Wil je weten wat de status is van het verwijderingsproces, dan kun je contact opnemen via de website van de Gemeente Amsterdam of via 14020, verwijs dan naar je eerdere melding door het meldingsnummer te gebruiken.
Tenslotte
De bron:
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/mag-ik-mijn-fiets-bromfiets-of-scooter-overal-onbeperkt-neerzetten-0a0f5-kp is
niet up-to-date, maar met informatie van gemeenteambtenaren dekt de tekst, zoals hier verwoord, de huidige gang van zaken.