De adviezen worden uitgewerkt en zullen op 9 september worden aangeboden aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. In oktober komt wethouder Hester van Buren (Afval) met een reactie, een maand later debatteert de raad erover. Het stadsbestuur heeft de deelnemers eerder al toegezegd de adviezen uit te voeren als ze ‘financieel, juridisch en praktisch haalbaar’ zijn.

Het VuilnisOproer NW leest in het definieve rapport over:
  • noodzaak afvaleducatie (doen wij al),
  • containeradoptanten werven (doen wij al) en
  • handhaving optimaliseren door efficiëntere samenwerking (plan ligt in de week) en hiermee is het VO het zeer mee eens en nu nog hopen dat dit wordt gezien en gehonoreerd met een subsidie.
Het VuilnisOproer en de succesvole Buurtgerichte aanpak worden in het eindrapport niet genoemd...

Verder lees je in het Parool een greep uit de adviezen van het burgerberaad met commentaar wat het VuilnisOproer NW hier van vindt:


-
 Herintroductie van ‘het treintje’: zet in bijvoorbeeld het centrum van de stad een vuilniswagen in met een veegwagen erachter, dat zorgt ervoor dat afval dat per ongeluk van de wagen valt meteen wordt opgeveegd en afgevoerd.

VO: Goed idee, maar door personeelstekorten moeilijk uit te voeren. Als het in het centrum wordt gedaan, dan ook in Nieuw-West!

- Begin een ‘schoonmaakkriebelsweek’ rond Koningsdag om mensen enthousiast te maken hun buurt schoon te houden.

VO: Prima idee, sluit het VO zich graag bij aan.

- Introduceer smartcontainers: waarbij routes worden bepaald op basis van gegevens die door sensoren in de containers worden geleverd. Dit zogenoemde dynamisch ophalen heeft de gemeente een paar jaar geleden al eens geprobeerd, maar het werd toen stopgezet.

VO: Goed idee, als dit leidt tot minder vrachtwagenbewegingen op sommige momenten en niet leidt tot bezuinigen, maar leidt tot taakherschikking en inzet personeel elders of op logischer momenten.

- Grote publiekscampagnes met een herkenbare mascotte of slogan die op verschillende manieren kan worden ingezet. Bijvoorbeeld ‘Proppie’.

VO: Volgend jaar begint de VO-bewustzijnscampagne over peuken. Deze vervuilers krijgen amper aandacht.

- Uitbreiden verantwoordelijkheid ondernemers voor aanpak zwerfafval van een gebied met een straal van 25 naar een gebied met een straal van 100 meter.

VO: Dat is ideaal volgens het VO, maar niet te handhaven. Het lukt nu namelijk ook al niet.

- Minimilieustraat inclusief repaircafé: elke buurt moet een vindbare plek hebben waar bewoners spullen kunnen laten repareren, ruilen of kwijt kunnen. Daar zou ook een mini-milieustraat moeten zijn waar klein huishoudelijk afval gescheiden kan worden ingeleverd.

VO: Het VO zou hier ook graag op inzetten: Er zijn dan minimaal 25 vandeze recycle/repairpunten nodig. 1 op ieder driebuurtenpunt (vergelijking De Schone Pijp). 

- Gebruik scanauto om afval op te sporen, zodat de probleemgebieden in de stad sneller in kaart kunnen worden gebracht.

VO: Hoe dat technisch moet? De scanners van de gemeente zijn nu de bewoners. Hun meldigen worden nu al niet snel en afdoende aangepakt. Breng eerst dat systeem op orde.

- Visnetten en meer afvalbakken in de zomermaanden bij zwemgebieden om mensen te stimuleren afval dat in het water komt meteen op te ruimen. Op Borneo-eiland wordt daar al mee geëxperimenteerd.

VO: Ook het VO experimenteert hier aan mee in de Sloterplas met de Shoreliner. Het VO kent nog meer plaatsen voor een Shoreliner. Het Sloterstrand met seizoensafvalbakken bewijst hiervan het gelijk!