Ronald Driessen is een 59-jarige man met liefde voor een schone natuur en beschikt over een bewonderingswaardig doorzettingsvermogen.
Hij is de grondlegger van de beweging De Schone Aker.

In de jaren ‘90 werd de Aker gebouwd, en Ronald was één van de eerste bewoners van de Merenwijk. Op een mooi plekje,  grenzend aan mooie slootjes met brede rietkragen. Heerlijk genieten van de weerspiegelingen in het water en fluitende vogeltjes in het riet, zou je denken.
Maar in de afgelopen decennia nam de vervuiling van de buurt toe. En als je je aan dingen ergert, kan je het beste in actie komen. Met extra lange grijpers (geleverd door de gemeente) en lieslaarzen aan, ruimt hij het vuilnis op.


En dan spreken mensen je aan, en nog belangrijker: dan haken mensen aan! 


Zo is de beweging De Schone Aker uiteindelijk uitgegroeid tot een stabiele groep mensen die samen een groot deel van de wijk zwerfvuilvrij maken. Ze doen vaak mee aan de landelijke 'prik-evenementen'. Zo waren er op de eerste World Cleanup Day wel 130 mensen!   



Helaas, en dit zullen vele prikkers herkennen, ligt er na een week weer evenveel zwerfvuil als voorheen. Ronald, werkzaam als communicatieadviseur bij Rijkswaterstaat, besloot zijn expertise in te zetten. Hij begon aan de inventarisatie voor een convenant. Wie kan wat doen? Hoe krijgen we de Aker schoner?

Hij ging met alle partijen in de wijk om de tafel: de winkeliers in het winkelcentrum, bedrijven zoals de McDonalds en het tankstation Shell, de scholen, de bewoners en de gemeente.  


Met veel doorzettingsvermogen en overtuiging is Ronald hier mee aan de slag gegaan. Hoewel het zeker effect heeft gehad, waren de stapjes klein. De oorzaak hiervan was niet een partij zoals de McDonalds, naar wie men heel makkelijk met de vinger wijst, maar het was feitelijk de gemeente die traag en moeilijk deed en niet over de brug kwam. Dat was frustrerend.



Ronald maakt zich wel boos hierover. Wij hebben hier in Amsterdam zo’n links beleid, waarom is schoon geen hoofdbeleid????


Hoewel Ronald nog steeds wekelijks zijn rondjes doet, heeft hij zijn aandacht en energie even nodig voor andere zaken. Maar het zaadje dat hij heeft geplant is tot bloei gekomen in de beweging ‘De Schone Aker’ en daarvoor mag de buurt hem dankbaar zijn!

Ook zo benieuwd wie het uiteindelijk geworden is?
Klik hier voor de officiële uitreiking!