
Nieuwe afspraken en werkwijze
Sylvain Scheers, afdelingshoofd Groen, Flora en Fauna, benadrukt dat er concrete verbeteringen worden doorgevoerd. Waar maaibedrijven voorheen zelf bepaalden wanneer het gras gemaaid werd, wordt er nu gewerkt met een vast maairooster. Dit biedt ruimte voor betere afstemming én voorafgaande controles. Als blijkt dat er te veel zwerfvuil ligt, wordt het maaien uitgesteld en melden we dit aan de juiste gemeentelijke afdelingen om de plek eerst schoon te maken. Een aanvullende afspraak is dat de gemeente, indien nodig, het werk kan terugnemen en zelf kan uitvoeren. Zo ontstaat er meer grip op de kwaliteit van het groenonderhoud, zonder onnodige vertraging of herhaling van fouten.Functioneel beheer: doen wat de openbare ruimte vraagt
We gaan over naar een andere wijze van groenonderhoud vanuit een functionele benadering. In deze vorm van functioneel beheer staat centraal wat het gebied daadwerkelijk vraagt, afhankelijk van locatie, gebruik en ecologische waarden. Dit betekent dat sommige plekken iets ruiger ogen, maar ook meer ruimte bieden voor biodiversiteit. Dat vraagt om duidelijke communicatie en goede afstemming met de omgeving. Scheers wijst op het belang van nuance. Deze werkwijze is niet zwart-wit.
Het gaat erom dat vakmanschap, ecologie en leefbaarheid hand in hand gaan.Innovaties, zoals machines die klein afval uit het gras filteren of het gebruik van radiografisch aangestuurde maaiers worden onderzocht om maatwerk mogelijk te maken. Directe lijnen met de buurt - de samenwerking met bewoners - krijgt een nieuwe impuls. Scheers is inmiddels aangesloten bij de WhatsApp-groep van VuilnisOproer NW, waarin bewoners direct meldingen kunnen maken over problematische maaizones in Nieuw-West. Daarnaast wordt onderzocht of de maairoosters actief gedeeld kunnen worden met bewonersgroepen, zoals de BuurtBlikVangers. Zo kunnen vrijwilligers vooraf het terrein schoon maken, wat het maaiproces ten goede komt. Sommige delen van de openbare ruimte, zoals heggen of plantenbakken, blijven lastig bereikbaar. Hier zoeken we naar alternatieve vormen van beheer die aansluiten op zowel ecologische als praktische randvoorwaarden.