De gemeente Amsterdam haalt op steeds meer plekken in de stad
groente-, fruit-, etensresten en tuinafval apart op. Maar waarom is dit belangrijk en hoe werkt het?

Wat is gfe/t?

Gfe/t staat voor groente-, fruit-, etensresten en tuinafval. Dit afval kan 100% worden gerecycled, omdat bacteriën (micro-organismen) er compost en biogas van maken. Dat is beter dan verbranden, want dat is duurder en minder milieuvriendelijk. Bovendien bestaat een derde van het restafval uit gfe/t, dus door het apart te houden, blijft er minder restafval over en wordt afvalinzameling efficiënter.

Hoe gaat het in Nieuw-West?

  • Huishoudens met een tuin krijgen vlak voor de zomer eerst een brief van de
    gemeente en daarna op termijn een rolcontainer voor gfe/t van 140 liter. Als het zover is ontvangen bewoners hierover een brief van de gemeente.
  • Huishoudens zonder tuin moeten kunnen in de toekomst gfe/t-container op straat gebruiken.
  • De gemeente zorgt voor communicatie, maar bewonersgroepen, zoals VuilnisOproer NW helpen ook met informeren en motiveren.

Uitdagingen en oplossingen

In andere wijken zoals Zuidoost en IJburg is gfe/t-inzameling al getest. Daar bleek dat goede communicatie belangrijk is. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet precies wat er in de gfe/t-bak mag en wat niet. Ook kunnen er problemen zijn zoals nare geurtjes en vliegjes in de zomer. Daarom is het slim om gfe/t-afval in een keukenbakje te verzamelen en bijvoorbeeld composteerbare zakjes te gebruiken.

Hoe kun jij helpen?

  • Gooi je gfe/t-afval op de juiste manier weg. Geen plastic, blik of ander afval in de groenbak!
  • Informeer je buren. Veel mensen weten nog niet waarom gfe/t scheiden belangrijk is.
  • Denk mee over betere oplossingen. Bijvoorbeeld het delen van een rolcontainer met de buren als dat handiger is.

Samen zorgen we ervoor dat gfe/t-inzameling in Nieuw-West een succes wordt! Wil je meer weten? Kijk op amsterdam/afvalwijzer.nl of volg de updates van VuilnisOproer.

Meer informatie