Ik lees in een blog van ASR dat het is aangetoond dat je gelukkig wordt van schoonmaken in huis en denk direct: klopt dat ook voor schoonmaken van de leefomgeving?

De blog begint met: "Als je de tips van de cleanfluencers opvolgt of nog in de grote schoonmaak gelooft, weet je het antwoord op deze ‘feit of fabel’ wel. Van schoonmaken word je inderdaad gelukkig! Het is sowieso heerlijk om een schoon en opgeruimd huis te hebben, maar het poetsen zelf maakt ook gelukkig."

Er worden 4 redenen genoemd die aantonen dat opruimen goed voor je is, maar ik trek ze hier door voor mijn leefomgeving en die van anderen uiteraard.

1. Schoonmaken is ontspannend
Uit eigen ervaring en die van anderen weet ik dat schoonmaken van de openbare ruimte stress reduceert. De hoeveelheid cortisol (stresshormoon) neemt af en het hormoon serotonine neemt toe, dat zorgt voor een opgewekt gevoel. Een schone en openbare ruimte geeft minder stress, maar zelfs het schoonmaken op zich kan dus helpen bij ontspanning. Door schoon te maken, zorg je voor een kalmerend en ontspannend effect op zowel lichaam als geest.

2. Een schone en opgeruimde leefomgeving geeft meer energie
Van een schone en opgeruimde leefomgeving krijg je energie. Na een goede prikactie word je productiever, terwijl schoonmaken zelf je energieniveau kan verhogen.

En heb je een hekel aan sport? Schoonmaken is ook bewegen!

3. Een schone leefomgeving is goed voor onze gezondheid
Wij weten dat ratten ziekten kunnen overbrengen. Dat hoef ik verder niet uit te leggen. Dus een schone leefomgeving waar ratten niets eetbaars vinden is ook goed voor je gezondheid.

4. Een schone leefomgeving zorgt voor een betere focus
'Een opgeruimde leefomgeving is een opgeruimd hoofd’ merk ik iedere keer weer na een rondje prikken. Het helpt je om je gedachten te ordenen en je krijgt sneller nieuwe ideeën.

Dus, als je echt efficiënt aan de slag wilt gaan, zorg er dan voor dat ook je leefomgeving schoon is.