Eén van de grootste ergernissen van prikkers en dus ook van het VuilnisOproer Nieuw-West is het maaien terwijl er nog zwerfvuil in het gras ligt.

Wat zegt de Gemeente op haar website?
Kijk daarvoor bij Volg het beleid: maaien. Er staan o.a. de tekstkopjes "Biodiversiteit" en "Zo maaien wij", maar het kopje "Zwerfvuil" ontbreekt.

Vandaag sprak ik een maaier hierop aan en zijn antwoord op mijn vraag of het zwerfvuil niet eerst moest worden opgeruimd voordat hij ging maaien, luidde: "nee, dat hoef ik niet te doen; dan hadden ze het maar schoon moeten maken...".

Ik zie dat toch anders en voel mij gesteund door de wetenschap, twee maanden geleden opgedaan, dat de Gemeente Amsterdam in contracten, met aannemers die het gras maaien, heeft staan, dat er eerst zwerfvuil moet worden opgeruimd, alvorens te maaien.

Twee maanden geleden was de gemeente niet op de hoogte dat aannemers zich hier niet aan hielden en riep ik BuurtBlikVangers op een "heterdaadje" te documenteren, zodat het duidelijk kon worden gemaakt.

Heterdaadje
Vandaag is dat gelukt en laat ik hierbij weten dat de gemeente kritischer moet zijn ten aanzien van gemaakte afspraken.

De verantwoordelijke voor Groen binnen de gemeente heeft contact gelegd met de aannemer: "Excuses voor de reactie van de maaier. Kun je deze ook overbrengen naar de bewoner? De maaier wordt aangesproken op zijn manier van handelen en van reageren. Het zwerfvuil wordt opgeruimd."

We zijn een week later
Sandro Hooft bevestig in een mail op 11 mei 2023: "De werkwijze bij het gras maaien is als volgt: De aannemer meldt het tijdstip van maaien bij de collega’s van de afdeling Schoon, zodat er voor de maaibeurt zwerfvuil geprikt kan worden. Mocht er desondanks nog groot zwerfvuil liggen, dan moet de maaimachinebestuurder dit oprapen".

Hoe nu verder?
Mijn voorstel zou nu zijn om de eerder genoemde websitetekst aan te vullen met de tekst:

Zwerfvuil
Voordat gemaaid wordt, zal eerst het zwerfvuil van het gras worden verwijderd door gemeente en zo nodig de maaier.

BBV-ers
Het is nu aan de BBV-ers om voor 18 juni meldingen te doen rechtstreeks aan de Directievoerder Toos Beemsterboer via haar Whatsapp. Daarna evalueren wij.

Update:
Recente incidenten tussen bewoners en maaiers zijn besproken en het is duidelijk geworden dat filmen en fotograferen van maaiers niet nodig is, omdat exact bekend is wie waar maait. Locatie en tijdstip van een melding is voldoende.
U kunt uw melding doen door een mail te sturen aan jvdb1957@gmail.com

Lees verder onder de foto.


Zal dit nooit meer gebeuren?
Daar twijfel ik erg aan, want heeft de maaier van zijn baas (de aannemer) wel de tijd gekregen om eerst zwerfvuil op te ruimen en heeft hij daar ook de spullen voor gekregen, zoals afvalgrijper en vuilnisring?

Artikel Westerpost 17 mei 2023