Je staat in je vrije tijd te prikken en moet dan nog zelf een prikker kopen ook, is eigenlijk te gek. We krijgen dan ook geregeld de vraag hoe mensen aan prikmaterialen kunnen komen.
In dit artikel ga ik hier verder op in.


Kan je bij de gemeente nog prikmaterialen of vuilniszakken aanvragen?
We hebben het nog eens nagevraagd en uitgezocht.
Prikmaterialen kun je alleen lenen, voor onbepaalde tijd dat wel:
https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/schone-stad/leen-afvalgrijper-afvalring/
Vuilniszakken worden helaas niet meer aangeboden door de gemeente.
In sommige gevallen kan het VuilnisOproer Nieuw-West (VO) toch iets met een ambtenaar regelen als er ergens structureel zakken voor nodig zijn.

Hoe komt het VuilnisOproer dan aan zakken?

Het VuilnisOproer vraagt subsidies/fondsen aan om onze projecten te realiseren, een aantal freelancers te betalen en ook om zelf materialen aan te schaffen voor de prikmaterialenbakken (zgn. Materialenhubs) in Nieuw-West.

Onze materialen kopen we dus zelf, voordeel is wel dat we dan ook de ergonomisch fijnere prikkers aan kunnen schaffen. In onze ervaring wil ook niet iedereen met die ringen lopen, deze zijn best zwaar. Gewoon een klein emmertje voor een paar euro is lichter en makkelijker in gebruik. Heeft ook geen zak nodig, want de inhoud kun je gewoon dumpen in de ondergrondse containers.
Ik heb zelf een jaar of 6/7 geleden nog meegemaakt dat er een meneer van de gemeente prikmaterialen aan de deur bracht, die kon je toen nog gewoon aanvragen. Helaas is dit een paar jaar geleden allemaal wegbezuinigd. Je kan nu dus alleen nog materialen lenen (en krijgt dan geen zakken erbij). En alsof dat nog niet erg genoeg is, zijn er ook geen ophaallocaties meer in Nieuw-West!
Verder kreeg je voorheen nog wel een rol bij nederlandschoon.nl als je een prikactie organiseerde, maar dat is nu ook niet meer.

Zodoende geeft het VuilnisOproer hier en daar wel eens een rolletje vuilniszakken of een prikker aan een fanatieke prikker als we die op voorraad hebben. Echter hangen we dit niet aan de grote klok, omdat we daar simpelweg niet de capaciteit voor hebben. Wel kunnen wij op onze Buurt(BlikVanger)-events materialen uitdelen als dank voor je inzet!

Mocht je materialen nodig hebben voor structurele prikacties neem dan vooral contact op en dan kijken we wat mogelijk is!

O ja, wordt ook lid van het VuilnisOproer Nieuw-West, want dan kunnen wij meer invloed uitoefenen en financiële bronnen aanboren.