Om met het afval in huis te vallen: het VuilnisOproer Nieuw-West (VO) lost het afvalprobleem niet zelf op. Wat het VO wel wil doen? Mensen verbinden die hetzelfde doel nastreven: een schone(re) Nieuw-West-leefomgeving.

Herken je jezelf als
  • afvalprikker,
  • containeradoptant en/of
  • melder aan de gemeente of
  • wil je Nieuw-West ook schoner hebben
sluit je dan gratis aan bij het VuilnisOproer Nieuw-West. Je steunt ons en je komt erachter dat je niet de enige bent in ons mooie stadsdeel die de straten en het groen schoner wil hebben.

Wat wij ook doen is mensen fysiek en online met elkaar in contact brengen. Wij hebben hetzelfde doel en kunnen ondersteuning van elkaar krijgen en van elkaar leren. BuurtBlikVangers (BBVs) zijn onze ambassadeurs. Zij kennen de eigen buurt op het gebied van schoon goed en kunnen worden ingezet door het VO, maar soms ook door de gemeente. Wij hebben nu 98 BBVs in 42 van de 73 (58%) buurten van Nieuw-West.

Het VO helpt daarbij met een website, het organiseren van bijeenkomsten, een BBV-whatsappgroep en nieuwsbrieven. Maar ook met ondersteuning van activiteiten met bijvoorbeeld prikmateriaal en deelname aan actiemomenten.

Hoewel wij "Oproer" in onze verenigingsnaam hebben staan, werken wij constructief samen met de gemeente en niet tegen de gemeente, omdat hieruit meer te halen valt, dan zeggen wat de gemeente allemaal fout doet. Wij proberen ook (soms samen met de gemeente) te analyseren wat er mis gaat en waar (eenvoudige) oplossingen mogelijk zijn. Onze denkkracht (bijna 170.000 inwoners) is groot én wij zijn de constante factor in Nieuw-West. Wij hebben het ware eigenaarschap van onze buurten.

Bedenk dat de vervuiler de burger is en dat de gemeente veel vervuiling opruimt. De gemeente heeft daarbij de burger nodig in uitvoer (afvalprikken, containerplek schoonhouden en melden) en ideeën. De burger wil een efficiëntere gemeente zien, zodat straten echt schoner worden. De gemeente staat daar ook echt voor open.

Op één persoon na, onze secretaris, zijn wij allen vrijwilligers. Wij doen dit VuilnisOproer-vrijwilligerswerk naast ons gewone werk. Het lijkt soms dat wij weinig vooruitgang boeken, maar er gebeurt veel meer dan je denkt! Denk daarbij bijvoorbeeld aan onze wens om banen te creëren op gebied van schoon in Nieuw-West of het ombuigen van beleid van de gemeente door hotspotaanpak en door te experimenteren hoe het anders kan.

Door gratis lid te worden (ruim 245 gingen je voor), vergroot je onze invloed en houden wij je met nieuwsbrieven op de hoogte van het VuilnisOproer.

Én tot slot: ruim je omgeving, alleen als je er zin in hebt, zonder rancune op.

Wil je meer lezen over onze ambitie lees dan ook het 10-punten actieplan en laat ons weten waar je aan mee wilt doen.

In English